Logo en naam

Sangha-Muditā is de naam van de yoga- en massagepraktijk van  Hans Stoop en Rini Kroon. De praktijk is gevestigd in Heiloo.Zij verzorgt voornamelijk yoga- en meditatielessen voor volwassenen. Daarnaast kunt u er terecht voor voetreflexzonetherapie en (klassieke) ayurvedische massages.

De naam ‘Sangha’ komt uit het Boeddhisme en betekent letterlijk ‘gemeenschap van monniken en nonnen’. Nou, dát is het dus niet. De praktijk wordt echter wél wekelijks bezocht door groepen volwassenen die vinden, dat yoga en meditatie het leven voor hen (een stuk) lichter maken.’ Muditā is een van de vier zgn. brahma-vihāra’s of onbegrensde gemoedstoestanden. Het betekent ‘medevreugde’. Hierover schrijft Sharon Salzberg in haar boek ‘Liefdevolle vriendelijkheid’ : ‘Wanneer we vreugde vinden in het geluk van iemand anders, wanneer we ons oprecht verheugen in hun voorspoed of succes en hun dat niet op enige manier misgunnen, verblijven we in muditā.’

‘Als je je vreugde deelt, ontneem je daarmee niemand zijn vrijheid. Je geeft gewoon. Je verwacht er niet eens wat voor terug, want je geeft niet om iets te krijgen, zelfs geen dankbaarheid. Je geeft, omdat je zó vol bent, dat je wel moet geven.
Dus, als er iemand dankbaar is, dan ben jij het. Jij bent dankbaar jegens degene die je liefde heeft aanvaard, die je geschenk heeft aangenomen. Hij heeft een last van je af genomen; hij heeft je toegestaan hem te overladen. En hoe meer je deelt en hoe meer je geeft, des te meer heb je zelf. Je wordt er dus niet gierig van, het schept geen nieuwe angst. (‘Misschien raak ik het kwijt!’)
Het is zelfs zó, dat hoe meer je ervan kwijtraakt, hoe meer vers water er binnenstroomt uit bronnen, waarvan je je voorheen niet bewust was.’

Het logo van Sangha-Muditā (met vreugde ontworpen door Feike de Vries te Woubrugge) wordt gevormd door twee handen die samen de ‘mudra van de yogakruik’ vormen (yoga-dji-hatchi). De kruik, een van de oudste mystieke symbolen van het Boeddhisme, vertegenwoordigt het vat van de waarheid. Door je hart als het binnenste van een kruik leeg te maken, maak je je ontvankelijk voor de waarheid van de leer. De mudra drukt de verbinding uit van de persoonlijke geest met het hoogste Zelf, het universeel-kosmische bewustzijn. Het woord ‘yoga’ dat uit het Sanskriet is afgeleid en dat het begrip ‘yuj’ (binden, voor een wagen spannen) als stam heeft, betekent het inzetten van alle krachten, zowel van het lichaam als van het verstand en de ziel, in dienst van ‘het AL’.

Als medevreugde toeneemt, zien we dat het geluk van anderen ONS geluk is.