Even voorstellen

Sinds de zomer van 1951 ga ik als Hans Stoop door het leven. In 2011 besloot ik te stoppen met mijn werk in het onderwijs.
In 39 jaar had ik van alle functies binnen het BaO geproefd en ik vond het wel genoeg. In 2007 startte ik met mijn eigen
yoga-praktijk, Sangha-Muditā.

Sinds 2011 wijd ik mij fulltime  aan het geven van voornamelijk yogalessen aan volwassenen.
Met Rini samen heb ik een opleiding tot ayurvedische
masseur gevolgd. Samen geven wij zgn. ‘vierhandenmassages.’

Yoga neemt een belangrijke plaats in in mijn leven.
Ik beschouw haar als het leven zelf, zonder mijn persoonlijke verhaal;het verhaal dat in de loop van mijn leven is ontstaan en waarin ik ben gaan geloven. Iedere dag worden mij situaties aangereikt, ontmoet ik andere mensen, die me de mogelijkheid bieden weer een stukje van dat persoonlijke verhaal te ont-dekken.
Als ik dat stukje zie, weet ik dat ik een keuze kan maken:
erin meegaan of een stapje terug doen en me ‘in het getuige zijn’
laten vallen, zodat alles er kan/mag zijn, zoals het is.

Dit en meerdere inzichten zijn me aangereikt door de Vedānta, het kennisdeel van de Veda’s. Ik heb geleerd dat de mens de waarheid kan leren kennen met behulp van zijn onderscheidingsvermogen (vivekī)  Daarmee is hij/zij  in staat te begrijpen, dat we allemaal op zoek zijn naar onze ware aard, nl. ‘heelheid, volmaaktheid’.
Alleen met directe kennis over onszelf kan deze ware aard worden onthuld.

Dat betekent, dat we ons in de yogalessen niet alleen beperken tot het uitvoeren van yoga-āsana’s (houdingen). Naast adembewustzijnsoefeningen en meditatie, moedig ik met een thema aan het begin van iedere les iedereen aan op zoek te gaan naar geestelijke waarheid.  Niet door klakkeloos aan te nemen wat aan de orde komt, maar door het zelf te onderzoeken.
Immers ‘Anderen kunnen behulpzaam zijn bij het lichter maken van de last die men te torsen heeft. Maar honger kan slechts door de mens zelf gestild worden, door te eten ’ (Śrī Śaṅkarācārya, Vivekacūḍāmaṇi, 54)

augustus 2019

Ik ben Rini, inmiddels gepensioneerd na werkzaam te zijn geweest in het onderwijs en in de gezondheidszorg.
Door mijn interesse in de ayurveda ben ik de opleiding tot massagetherapeut gaan volgen bij Robert Persaud aan de Hogeschool voor Ayurveda en heb deze in 2013 afgerond.
Sinds die tijd masseer ik óf alleen, maar het liefst samen met mijn partner Hans, die samen met mij de opleiding heeft gevolgd.
De 4-handenmassage, zoals deze klassiek nog wordt gegeven in landen als Zuid-India en Sri Lanka heeft namelijk meerwaarde door het harmonieus behandelen van de beide lichaamshelften.
Bij onze massages worden warme kruidenoliën gebruikt, die we op ieders persoonlijke constitutie afstemmen. Daarnaast zetten we zgn. therapeutische oliën  in bij specifieke lichamelijke en/of geestelijke problemen. In de afgelopen jaren heb ik meerdere lezingen en workshops gevolgd, waardoor ik tijdens de massage ook verscheidene marmapunten extra aandacht kan geven.

Het licht dat je toebehoort is het licht van vreugde. Vreugde roept een onverdeelde bereidwilligheid op om haar met anderen te delen, en stimuleert de natuurlijke impuls van de denkgeest om als één te reageren. (eciw)