Even voorstellen

Ik ben geboren in de zomer van 1951. Sindsdien ga ik als Hans Stoop door het leven.
Na 39 jaar alle mogelijke functies in het basisonderwijs te hebben bekleed, vond ik het in 2011 wel genoeg. 4 Jaar daarvoor had ik reeds mijn eigen yoga-praktijk, Sangha-Muditā, in het leven geroepen

Sinds 2011 wijd ik mij fulltime  aan het geven van voornamelijk yogalessen aan volwassenen.
Met Rini samen heb ik een opleiding tot ayurvedische
masseur gevolgd. Samen geven wij zgn. ‘vierhandenmassages.’

Yoga neemt een belangrijke plaats in in mijn leven.
Ik beschouw haar als het leven zelf, zonder mijn persoonlijke verhaal, d.i. het verhaal dat in de loop van mijn leven is ontstaan en waarin ik ben gaan geloven. Iedere dag worden mij situaties aangereikt, ontmoet ik andere mensen, die me de mogelijkheid bieden weer een stukje van dat persoonlijke verhaal te ont-dekken.
Als ik dat stukje zie, weet ik dat ik een keuze kan maken:
erin meegaan of een stapje terug doen en me ‘in het getuige zijn’
laten vallen, zodat alles er kan/mag zijn, zoals het is.

Dit en meerdere inzichten zijn me aangereikt door de Vedānta, het kennisdeel van de Veda’s. Ik heb geleerd dat de mens de waarheid kan leren kennen met behulp van zijn onderscheidingsvermogen (vivekī)  Daarmee is hij/zij  in staat te begrijpen, dat we allemaal op zoek zijn naar onze ware aard, nl. ‘heelheid, volmaaktheid’.
Alleen met directe kennis over onszelf kan deze ware aard worden onthuld.

Dat betekent, dat ik me in de yogalessen niet alleen beperk tot het laten uitvoeren van yoga-āsana’s (houdingen).
Naast adembewustzijnsoefeningen en meditatie, moedig ik met een thema aan het begin van iedere les iedereen aan op zoek te gaan naar geestelijke waarheid.  Niet door klakkeloos aan te nemen wat aan de orde komt, maar door deze zelf te onderzoeken. (20200727)

Ik ben Rini, inmiddels gepensioneerd na werkzaam te zijn geweest in het onderwijs en in de gezondheidszorg.
Door mijn interesse in de ayurveda ben ik de opleiding tot massagetherapeut gaan volgen bij Robert Persaud aan de Hogeschool voor Ayurveda en heb deze in 2013 afgerond.
Sinds die tijd masseer ik óf alleen, maar het liefst samen met mijn partner Hans, die samen met mij de opleiding heeft gevolgd.
De 4-handenmassage, zoals deze klassiek nog wordt gegeven in landen als Zuid-India en Sri Lanka heeft namelijk meerwaarde door het harmonieus behandelen van de beide lichaamshelften.
Bij onze massages worden warme kruidenoliën gebruikt, die we op ieders persoonlijke constitutie afstemmen. Daarnaast zetten we zgn. therapeutische oliën  in bij specifieke lichamelijke en/of geestelijke problemen. In de afgelopen jaren heb ik meerdere lezingen en workshops gevolgd, waardoor ik tijdens de massage ook verscheidene marmapunten extra aandacht kan geven.

Als medevreugde toeneemt, zien we dat het geluk van anderen ONS geluk is.